4 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
sedikit halia
sedikit lengkuas
3 batang serai
2 sudu cili giling/cili boh
1 paket santan
3 cawan air
garam, gula
Cara:
1. Tumbuk bawang merah, bawang putih, halia, lengkuas dan serai. (boleh juga kalau nak blender)
2. Rendam sekejap cabai kering dan blender. (ini kalo nak pakai cili kering)
3. Tumis bahan2 yang ditumbuk sampai naik bau.
4. Masukkan cili giling/boh. Masukkan air. Masak sehingga cili masak.
5. Masukkan santan. Masukkan garam dan gula.
6. Bila masakan dah agak2 pekat, masukkan ayam. Nanti bahan masakan akan jadi cair balik sikit sebab air ayam tu turun. Masak sampai ayam agak2 masak.
7. Angkat ayam. Kalau kuah tu masih cair, masak kuah tu sampai pekat.
8. Susun ayam tadi dalam loyang. Curah kuah ayam yang dah pekat tadi atas ayam.
9. Bakar pada suhu 200C selama 30 minit/sehingga masak.
*nota: boleh jugak dibuat untuk udang, sotong dll. Cumanya, kalau ayam, kita masak sekali atas api. Kalau yang lain2, tak payah. Cuma masakkan kuah tu je sampai pekat.
No comments:
Post a Comment