4 ulas bawang putih
2 bunga lawang
2 kulit kayu manis
2 paket kecik rempah kari daging
daun kari
1 pack daging kisar atau 1/2 kg daging biasa yang dicincang
250gm makaroni (1/2-3/4 pack makaroni)
1 pack mix vege
10 biji telur (atau lebih, ikut keperluan)
bawang goreng
Cara:
1. Tumis bawang merah, bawang putih, bunga lawang, kayu manis sampai naik bau
2. Masukkan rempah kari. Masukkan air sikit. Masak sehingga rempah masak.
3. Masukkan daging. Masukkan mix vege. Masukkan air dalam 1-2 cawan. Masak sehingga daging dan mix vege empuk.
4. Masukkan garam. Pastikan garam tu kasi lebih sikit masinnya dari biasa sebab nanti nak campur dengan makaroni dan telur, kang tawar pulak.
5. Masak sehingga agak kering. Tutup api. Nota: Sila buang keluar bunga lawang dan kulit kayu manis tadi.
6. Masukkan makaroni yang sudah direbus dan gaul sebati.
7. Masukkan adunan tadi dalam loyang.
8. Dalam bekas lain, pecahkan telur dan pukul sikit kasi sebati (mcm nak buat telur dadar tu)
9. Curahkan telur dalam loyang. Pastikan telur tu menghapusi adunan.
10. Taburkan bawang goreng.
11. Bakar pada suhu 180C selama 30 minit atau sehingga masak. Nak test dah masak ke belum, cucuk makaroni (mcm test kek).
*Nota: Ini boleh cater utk 10 orang makan nih
No comments:
Post a Comment