*Nota : ini aku dah alter sikit dari resepi asal Ezzah. Tapi lebih kurang sama lah
Bahan A - Mashed potato:
5 biji kentang
1/2 cawan susu segar (ikut keperluan moist kentang)
2 sudu besar butter
garam
lada sulah
1. Kupas kulit kentang dan rebus. Jangan sampai terlalu lembut. Letak garam sikit dlm air rebusan.
2. Dah lembut, angkat dan lenyekkan. Campur susu dan butter. Jangan sampai kentang lenyek tu terlalu lembik. Sedang-sedang aje.
Bahan B - Daging :
1/2 pack daging kisar (ikutlah nak banyak mana)
mix vege
1 labu bawang besar (kuning)
2 sudu besar sos worchester lea & perrins
lada sulah
Cara:
1. Tumis bawang besar sampai naik bau.
2. Masukkan daging. Masak sampai perang (dah masak)
3. Masuk sos worchester, lada sulah, garam.
4. Masukkan mix vege. Masak lama sikit nak kasi mix vege lembut. Buh air kalau perlu.
***
1. Masukkan daging yg dah dimasak dalam loyang/casserole
2. Lapiskan pulak atas daging dengan mashed potato tadi. Nak cantik, lorekkan dengan garpu kentang tu.
3. Bakar 200C selama 30 minit.
Siap!
No comments:
Post a Comment