ayam sekor
* 2 sudu chicken seasoning (aku pakai cap knorr)
* 1 sudu perahan limau
* 2 sudu madu
#5 tangkai bunga cengkih
#2 inci kulit kayu manis
#2 bunga lawang
#1 biji bawang besar dipotong 4 (aku pakai bwg kuning sedap sket. ada rasa manis2)
cara2nya:
- bersihkan sekor ayam tu luar dan dalamnye.
- gaulkan bahan2 bertanda * dan lumurkan di seluruh bahagian ayam luar dan dalam. perap selama 2-3jam. semalaman lg bagus kot.
- sumbat bhn2 bertanda # ke dalam ayam. bakar selama 1 jam 15 minit pd suhu 200 darjah celcius. lepas 30 min pertama, terbalikkan ayam dan tggu sampai masak. bila dah nak masak tu, harum semerbak weh bau dapur ko. hihi
bahan sos lada hitam:
air lebihan masa bakar ayam (kira mcm air ayam yg kuar. ada minyak2 sket)
2 sudu sos lada hitam (aku campur lg sesudu rempah black pepper maggi)
1 cawan air
1 sudu tepung jagung
cara2nya:
- masakkan semua bahan2 di atas. agak2 mendidih tu siap ler
Mashed Potato
bahan2nya:
kentang (kalo besar 3 biji je. kalo kecik 5 bijik kot)
3 ulas bawang putih diketuk
secubit garam
* 2 sudu mayonis
* 3 sudu butter
* 1 sudu black pepper
* 1/3 cawan susu segar
cara2nya:
- buang kulit kentang. cuci dan rebus di dlm periuk. air tu biar sama takat dgn kentang je. tak yah banyak sangat. rebus bersama bwg putih yg diketuk dan garam. rebus sampai lembut
- lenyek kentang dgn semua bhn2 bertanda *
- siap! jom buat gravy@sos dia pulak
bahan2 gravynye:
2 ulas bwg putih di cincang halus
2 sudu lada hitam
4 sudu kicap manis + 1 cawan air (aku hantam pakai kicap masin
)
2 sudu tepung jagung+sikit air
1 sudu chicken seasoning (cap knorr jgk)
cara2nya:
- panaskan kuali, masuk mentega/minyak sesudu
- tumis bawang putih, masukkan black pepper. jgn garing sgt.
- masukkan semua bhn2 lain kecuali tepung jagung.
- bila da mendidih kali pertama, terus masukkan tepung jagung.
- kacau2 dan siap. kalo pekat tambah air.
optional:
- time ayam nak masak lg 15 menet bleh la masuk skali sayur2 dlm oven. mcm tomato, brokoli ke asparagus ke. ikot suka
- hidangkan bersama daun salad. yumm!!
- mungkin gravy utk mashed potato dgn sos black pepper utk ayam bleh masak skali je kot. ikot suke le nak guna method yg mana. so xyah masak sos nye 2x. aku terlebih rajen
kentang (kalo besar 3 biji je. kalo kecik 5 bijik kot)
3 ulas bawang putih diketuk
secubit garam
* 2 sudu mayonis
* 3 sudu butter
* 1 sudu black pepper
* 1/3 cawan susu segar
cara2nya:
- buang kulit kentang. cuci dan rebus di dlm periuk. air tu biar sama takat dgn kentang je. tak yah banyak sangat. rebus bersama bwg putih yg diketuk dan garam. rebus sampai lembut
- lenyek kentang dgn semua bhn2 bertanda *
- siap! jom buat gravy@sos dia pulak
bahan2 gravynye:
2 ulas bwg putih di cincang halus
2 sudu lada hitam
4 sudu kicap manis + 1 cawan air (aku hantam pakai kicap masin
2 sudu tepung jagung+sikit air
1 sudu chicken seasoning (cap knorr jgk)
cara2nya:
- panaskan kuali, masuk mentega/minyak sesudu
- tumis bawang putih, masukkan black pepper. jgn garing sgt.
- masukkan semua bhn2 lain kecuali tepung jagung.
- bila da mendidih kali pertama, terus masukkan tepung jagung.
- kacau2 dan siap. kalo pekat tambah air.
optional:
- time ayam nak masak lg 15 menet bleh la masuk skali sayur2 dlm oven. mcm tomato, brokoli ke asparagus ke. ikot suka
- hidangkan bersama daun salad. yumm!!
- mungkin gravy utk mashed potato dgn sos black pepper utk ayam bleh masak skali je kot. ikot suke le nak guna method yg mana. so xyah masak sos nye 2x. aku terlebih rajen
No comments:
Post a Comment