Tuesday, September 6, 2011

Alfredo

Bahan-bahan ( 2 orang )

  • fettuccine atau pasta lain
  • butter 3 sudu besar
  • tepung gandum 2 sudu besar
  • susu 1 cawan
  • ayam, udang
  • sayur-sayuran (broccoli, kobis, mixed veggie, etc)
  • garam, lada hitam, herbs (parsley, basil, oregano etc),
  • keju parmesan

Cara-cara

  1. Rebus fettuccini mengikut arahan pada kotak.
  2. Sos: Cairkan butter dan masukkan tepung. Kacau 2-3 minit sehingga tepung masak.
  3. Masukkan susu dan kacau. Boleh juga tambah pati ayam jika mahu. Tambah susu/air jika sos terlalu pekat atau tambah tepung jika sos terlalu cair.
  4. Masukkan ayam, udang dan seafood yang lain. Masukkan pula sayur-sayuran.
  5. Akhir sekali, perisakan dengan garam, lada hitam dan herba yang ada.
  6. Untuk menghidang, letak fettuccini ke atas pinggan dan tuangkan sos di tengah2nya. Sprinkle dengan parmesan cheese.
  7. Nota: semasa membuat sos saya tambahkan juga 3 sudu besar sos spaghetti untuk memberi sedikit warna dan rasa masam.

No comments:

Post a Comment