Tuesday, September 6, 2011

Roasted Chicken - Ezzah

1 ekor ayam sederhana besar
2 biji lemon
3 ulas bawang putih
2 sudu besar olive oil/butter(which ever your preference)
Rosemary kering
Salt
Thyme kering - optional
1 labu bawang putih, diketuk dengan kulitnya
Apple juice – 1 cup (as substitute to white wine and I tried red apple and green apple and still prefer green apple and blend with the sugar ikut kemanisan yang diingini ye)
Chicken stock – 1 cup (kalau guna yang jual tu, pakai sikit je)

Cara:
Lemon direbus sehingga empuk..agak agak lembut gitu dalam 15 minit.
Tumbuk 3 ulas bawang putih dan rosemary sehingga lumat
Gaulkan bahan yg ditumbuk tadi dengan olive oil dan campur sedikit garam.
Lemon tadi dicucuk cucuk dengan garfu dan disumbat kedalam perut ayam
Lumurkan ayam tadi dengan bahan yg digaul tadi, add in apple juice and chicken stock beserta garlic yang diketuk dan bakar di dalam oven 180'c selama sejam atau sehingga masak (saya selalunya balikkan ayam after half an hour)


Note: Boleh juga kalau nak add in potato. Potong bulat-bulat with the skin. Sedap!

No comments:

Post a Comment